Pohjoisen Tanssirallissa näkyi ilo ja ajankuva

Vuoden 2018 valtakunnallinen kansantanssikatselmus Tanssiralli pyörähti käyntiin lauantaina 21.4. Pohjankartanossa Oulussa. Tanssiralli jatkuu ensi viikonloppuna 28.-29.4. Felix Krohn -salissa Lahdessa. Makupaloja Tanssirallin tunnelmista saadaan nauttia vielä Pispalan Sottiisin yhteydessä sunnuntaina 17.6. PriimaTiima-konsertissa

Oulun Tanssirallissa nähtiin yhteensä 15 ryhmää, joista yksi ryhmä osallistui Kultahippu-sarjaan, kuusi 10-vuotiaat ja nuoremmat -sarjaan, viisi 13-vuotiaat ja nuoremmat -sarjaan ja kolme 16-vuotiaat ja nuoremmat -sarjaan. Esiintymisen lisäksi ryhmät saivat suullisen palautteen arviointiraadilta ja osallistuivat vertaisarviointituokioon, jossa ryhmät arvioivat ja tsemppasivat toinen toisiaan. Kaikki ryhmät, jotka etukäteen ilmoittivat haluavansa taitosarjanimeämisen, nimettiin rauta -, pronssi -, hopea -tai kultasarjaan. Tunnelma tiivistyi päätöstilaisuudessa, kun raadit jakoivat sarjanimeämiset ja kunniamaininnat. Jokainen ryhmä sai osallistumisesta kunniakirjan.

Arviointiraadit
Arviointityö toteutettiin tänä vuonna yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Kussakin raadissa
oli vastaava opettaja ja kaksi opiskelijajäsentä, sekä sihteerit. Raati 1 arvioi 10-vuotiaat ja nuoremmat sekä Kultahippu-sarjan ja Raati 2 16-vuotiaat ja nuoremmat ja 13-vuotiaat ja nuoremmat. Lisäksi elävän musiikin arvioinnista vastasi Siina Toimela.

Raati 1:n jäseninä olivat Niina Vahtola, Elias Martikainen, Siina Toimela, Timo Salonen (sihteeri) ja Raati 2:n muodostivat Petri Kauppinen, Eetu Laitinen, Anni Koponen, Elena Vuoksiola (sihteeri).

Kirjallisen palautteen työstämisessä olivat mukana lisäksi tanssinopettajaopiskelijat Anita Valkama ja Samu Kotilainen.

Arviointiraati luonnehti päätöstilaisuudessa Pohjoisen Tanssirallissa koettua:

Suomi on selkeästi kansantanssin onnellisin maa. Ainakin Oulu on tänään ollut kansantanssin Solsidan ja Onnela. Slaavilainen kaiho ja surumielisyys ovat painuneet taka-alalle ja mollivoittoisuus on kääntynyt duuriin ja iloon. Lapset saavat todellakin olla näyttämöllä lapsia.

Ryhmät ovat selkeästi hyvässä huomassa – ohjaajat pitävät ryhmistään ja lapsistaan hyvää huolta. Ohjaajien arvokas työ lasten ja nuorten tanssiharrastuksen parissa ansaitsee ison yhteisen kiitoksen! Suuri kiitos myös siitä, miten rohkeasti ohjaajat ovat viime vuosina lähteneet katsomaan asioita lasten kautta ja lasten kanssa.

Nähdyissä esityksissä sisällöllinen kirjo oli mahtavan laaja. Kansantanssi on selkeästi ajankuva eikä mikään pölyttynyt museo. Olemme nähneet päivän aikana teoksia mm. teknologiasta, sosiaalisesta mediasta, urahaaveista ja kaveruudesta. Erityisesti tänään nähdyt luomupelit, jotka olivat juurevasti kiinni juuri tässä hetkessä, olivat riemastuttava vastine nykypäivän digitaalisuudelle.

Raatia ilahdutti suuresti se, että kuviot ovat jälleen in. Askelkirjo on lavea ja lapsille niin luontainen hyppy on läsnä esityksissä. Useat ryhmät ja esityskokonaisuudet uskalsivat luottaa vahvoihin kansantanssin perusasioihin.  

Jatkossa raati kannustaa ohjaajia ja ryhmiä pohtimaan yleisösuhdetta. Mikä tai kuka yleisö esityksessä on? Yleisön personoimalla konkreettiseksi asiaksi, henkilöksi tai vaikkapa eläimeksi yleisösuhteen harjoitteleminen mahdollistuu jopa leikinomaisesti myös pienimmillä lapsilla.”

Tarkempi yleispalaute ja ryhmäkohtainen kirjallinen palaute julkistetaan kevään aikana.

OSALLISTUNEET RYHMÄT JA SARJANIMEÄMISET

Kultahippu -sarja (ei nimetä taitosarjoihin)

Ralli, Nuorisoseura Vilikas

 

10-vuotiaat ja nuoremmat

PikkuOttoset II, Kaustisen Nuorisoseura
KULTA

Soihtulan Loiste, Oulaisten Nuorisoseura
RAUTA

Monotokka II, Jutarinki
PRONSSI

Hippa, Nuorisoseura Vilikas
HOPEA

Kikatus, Oulunsalon Nuorisoseura
HOPEA

 

13-vuotiaat ja nuoremmat

Kisurat, Siepakat
PRONSSI

JunioriOttoset II, Kaustisen Nuorioseura
HOPEA

PikkuOttoset I, Kaustisen Nuorisoseura
PRONSSI

Jutatokka, Jutarinki
RAUTA

Hyrrä, Nuorisoseura Vilikas
HOPEA

16-vuotiaat ja nuoremmat

Kipehnet, Siepakat
KULTA

JunioriOttoset I, Kaustisen Nuorisoseura
HOPEA

Kepposet, Oulunsalon Nuorisoseura
KULTA

Kunniamaininnat 

Saikkurat ja Säpäkkäät / Siepakat
Superrobotit

Onni ja Veera / PikkuOttoset II
Jenkantaitajat

Anna-Emilia Perälä / Kepposet
Aurinkoisesta ja avoimesta näyttämöläsnäolosta ja innosta tanssia kohtaan.

Siepakoiden bändi
Muuntautumiskyvystä ja tanssimuusikkouden jalosta taidosta

Miia Timonen / Kaustinen
Folkloristikkaa hienosti näyttämölle tanssipuvustuksen muodossa tuovasta designista.

Timanttiesitys:
PikkuOttoset II: Haaveammatissa

PriimaTiiman esiintyjiksi valittiin:
JunioriOttoset I: Nuoruuden voima
Ralli: Pilpasuon seikkailijat

Katso myös Etelän Tanssirallin sarjanimeämiset ja kunniamaininnat.