
Luova lava -päiväleirit 2025
Vuoden 2025 Luova lava-leirien teema on Tarujen taikaa, satujen saloja.
Tämä sivusto sisältää materiaalia teeman käsittelyyn.
Sivustolta löytyy linkkejä, harjoitteita ja materiaalia leirien toteutukseen.

LEIKKEJÄ
Peikkolassa, tonttulassa, uimassa
Leikin sisältöön voit tutustua Leikin riemu -leikki- ja harjoitepankissa. Löydät pankista monta muutakin hyvää harjoitetta, jotka tukevat Tarujen taikaa, satujen saloja -teemaa.
Kuka pelkää metsänhaltijaa
Yksi valitaan keskelle metsänhaltijaksi eli kiinniottajaksi. Muut ovat seinustalla. Kun kiinniottaja on huutanut huutonsa: “Kuka pelkää metsänhaltijaa?”, muut vastaavat: “En minä ainakaan” ja juoksevat kohti vastakkaista seinää. Metsänhaltija yrittää ottaa kiinni juoksijoita. Jos saa, kiinnijäänyt jää ottamaan muita kiinni keskelle, mutta ei saa liikkua. Vain metsänhaltija saa liikkuen ottaa muita pelaajia kiinni. Metsänhaltija voidaan nimetä myös muuksi hahmoksi kuten vesimieheksi.
Vuorenpeikon aarteet
Leikkiä varten tarvitset vähintään 20 kpl hernepussia/häntäpalloa/villasukkaa, jotka toimivat aarteina. Yksi leikkijöistä valitaan vuorenpeikoksi. Muut leikkijät jaetaan 2-4 henkilön ryhmiin riippuen leikkijöiden määrästä. Jokainen ryhmä menee tilassa omaan nurkkaansa, joka on leikkijöiden kotipesä. Vuorenpeikko seisoo keskellä salia, ja yrittää vahtia aarteitaan, jotka on laitettu lattialle kasaan.
Joukkueista saa liikkua yksi henkilö kerrallaan. Hän yrittää varastaa peikolta aarteen. Jos peikko koskee leikkijään, kun hänellä on aarre kädessä, aarre pitää jättää siihen paikkaan ja palata kotipesään, jolloin seuraava leikkijä pääsee yrittämään aarteen varastamista. Jos leikkijä saa aarteen kuljetettua kotipesäänsä, saa joukkue pitää aarteen. Leikki loppuu, kun vuorenpeikon kaikki aarteet on varastettu joukkueiden kotipesiin. Se joukkue voittaa, jolla on eniten varastettuja aarteita.

MUSIIKKI
Kalevalainen runolaulu
Löydät ohjeet leikkiin Leikin riemu -leikki- ja harjoitepankissa. Löydät pankista monta muutakin hyvää harjoitetta, jotka tukevat Tarujen taikaa, satujen saloja -teemaa.
Luonnon äänillä soittaminen
Sisällä voitte istua tilassa silmät kiinni. Joku alkaa tekemään ääntä, joka kuuluu luonnosta, muut yhtyvät ääneen. Ääni voi voimistua ja hiljentyä. Lopuksi keskustelkaa, missä olitte ja mitä kuulitte.
Metsässä voidaan soittaa eri luonnon materiaaleilla, kepeillä, kivillä jne. Etsikää maassa olevia keppejä tai kiviä. Kokeilkaa, millaisia ääniä niistä lähtee. Pystytkö tekemään rytmejä? Mihin lauluun tai melodiaan rytmi sopisi? Kokeilkaa, saatteko orkesterin muodostettua?
Hahmojen äänet ja laulut
Valitkaa joitain teemaan sopivia hahmoja ja koittakaa tehdä äänimaisemana esimerkiksi keskustelu nuotiolla, yhteinen loppupiiri, yhteinen laulu niin, että jokainen käyttää jonkun valitsemansa hahmon ääntä, mutta ilman varsinaisia sanoja. Aivan kuin sanoista ei saisi selvää. Käykää lopuksi keskustelu, mitä tilanteessa tapahtui ja mistä keskustelitte.
Luova lava -laulu
Tästä pääset Luova lava -laulun nuotteihin ja sanoihin.
Jännittävä maaseutu, kuohuva kaupunki
Tästä pääset kuulemaan Luova lava -laulun melodian.
Luova lava -laulun esittelyvideo

SANATAIDE
Luo loru hahmolle
Tehkää lorut myyttisille hahmoille. Voitte käyttää esimerkiksi kalevalaista runomittaa
Kahdeksan tavua
* Yk-sin / meil-lä / yöt / tu-le-vat,
* Yk-sin / päi-vät / val-ke-a-vat.
* Poh-jan / ak-ka / har-va-ham-mas
* Sii-tä / päi-vän / kiin-ni / saa-pi
Voitte tehdä myös rytmit tai rummutuksen loruille ja loitsuille.
Peikkosatu
Löydät harjoitukseen liittyvän sadun ja siihen liittyvät ohjeet.
Peikkosatu
Tarinapeli
Kerää osallistujilta sattumanvaraisesti substantiiveja, adjektiiveja ja verbejä kullekin oman väriseen paperiin. Sanoja käytetään tarinassa.
Tarinapeli
Satu kisailun välineenä
Tarina voi toimia myös kisailun välineenä. Löydät tällaisen tarinan Virtasen perhe -harjoitteesta. Tarkemmat ohjeet tarinan ohessa.
Virtasen perhe

TANSSI
Rytmihahmot
Valitkaa kolme hahmoa, joita olette käsitelleen aiemmin.
* Esimerkiksi jättilainen, peikko ja keiju.
* Esimerkiksi prinsessa, susi, mörkö.
Valitaan kolme eri musiikkia, joista jokainen hahmo saa oman musiikin. Ohjaaja vaihtaa musiikkeja ja samalla leikkijät vaihtavat tanssityylejä kullekin hahmolle sopivaksi.
Mörrimöykyn kolossa tanssi
Löydät Leikitä lapsia luovasti -materiaalista peikkoaiheisia harjoitteita.
Leikitä lapsia luovasti peikkoaiheet
Metsän lapsi musiikit ja tanssit
Löydät Metsän lapsi -teoksen musiikit ja tanssit Tanssin riemu -tanssipankista, jossa on paljon muutakin tanssiohjetta ja liikkumiseen soveltuvaa musiikkia. Tarujen taikaa ja satujen saloja -teemaan soveltuu hyvin esimerkiksi teoksen Tarina Kivijaloista.

KÄDENTAIDOT JA KUVATAIDE
Nuken valmistus
Tehkää omista myyttisistä hahmoista käsinukke, tikkunukke tai vaikka muovailuvahanukke.
Hetken taideteos
Metsään lähtiessä ota mukaan yksi valkoinen paperi. Valitse paperille sopiva tasainen paikka, ja etsi paperin päälle luonnon materiaaleja, esimerkiksi kiviä, käpyjä, keppejä jne. Suunnittele taideteos maasta löytyneistä tarvikkeita. Muistathan kuitenkin, että puita ei saa repiä, sammalen ja jäkälän annetaan kasvaa rauhassa. Porukassa voitte tehdä, vaikka sarjakuvan paperin päällä olevista kuvista. Kun lähdette, palauta materiaalit luontoon ja ota paperi mukaan.
Voit luoda paperille myös oman satuolennon tai hahmon.
Majan rakennus
Etsi joku kiva kohta luonnosta. Missä tonttu tai keiju voisi asua ja rakenna pieni maja. Voit myös itse keksiä, kuka majassa voisi asua. Kun olet saanut majan rakennettua, voit miettiä, mitä olento söisi tai tekisi. Ketkä olisivat sen ystäviä ja mitä hän harrastaisi. Voit kirjoittaa tai keksiä pienen tarinan.
Metsänhaltijan silmät
Ota mukaan silmät, joko valmiit, tai itse askarrellut.
* Etsi joku paikka luonnosta, jossa metsänhaltija tms. tarkkailee ympäristöään.
* Keksi tarina, mitä silmät näkevät.
Tässä esimerkkinä Hymyilevä kallio.


TEATTERI JA ILMAISU
Myyttiset hahmot tai taruolennot
Luokaa omat myyttiset hahmot. Keksikää hahmolle tai olennolle nimi, ominaisuudet, koti tai missä asuu, luonne, ikä, motto. Hahmosta voi piirrä myös kuvan, keksiä sille äänen tai hokeman.
* Kummitukset, aaveet, noidat, velhot, haltijat, peikot, tontut, jättiläiset, menninkäiset, keijut jne.
* Metsän haltija - Tapio
* Metsän tyttö - Tellervo
* Ilman haltija - Ilmatar ja Ilmari
* Veden haltija - Ahti, Näkki ja Hiisi
* Veden emäntä - Vellamo
* Tuulen haltija - Tuuletar
* Ukkosen haltija - Ukko
Tunneneliöt
Jaetaan näyttämö neljään osaan, neljäksi neliöksi. Jakoa voi selkiyttää esimerkiksi teipin paloilla lattiassa. Sovitaan yhdessä neliöille tunnetilat esimerkiksi iloinen, surullinen, ujo, vihainen, hauska, pelokas yms.
Kahdelle osallistujalle sovitaan teemaan liittyvät hahmot kuten peikko ja keiju, jotka kohtaavat improvisoidussa tilanteessa. Aina kun hahmo siirtyy näyttämöllä esimerkiksi vihaiseen tunneneliöön, muuttuu hahmon tunnetila neliön mukaan.
Hahmot voivat olla eri neliöissä tai samassa neliössä. Neliötä voi vaihtaa sattuman varaisesti. Tärkeintä on antaa tunnetilan vaikuttaa hahmojen kohtaamiseen, tilanteen etenemiseen ja siitä muodostuvaan tarinaan.
Lopuksi keskustellaan, mitä näyttämöllä tapahtui.
Tämä on hyvä harjoitus esimerkiksi kehitellä Hetki taiteilijana -esityksen juonta eteenpäin.

SIRKUS
Temppurata
Valmistakaa peikkomainen rata, jossa radan pisteinä voivat olla hassut hypyt, kierintä, kärrynpyörät tai vaikka kuperkeikat.
Temppuradan voi toteuttaa myös pareittain
* Toinen on kivi, toinen hyppää yli, pukkihyppy
* Kierintä, maataan mahallaan maassa kasvot vastakkain. Otetaan toista olkapäistä kiinni ja kieritään yhdessä.
* Surffaus, toinen on kontillaan lattialla, toinen nousee seisomaan selän päälle niin, että toinen jalka on lantion päällä ja toinen hartioiden päällä.
Luonnossa
* Tasapainoilu kivien päällä, kivien päältä toiselle hyppiminen, tasapainoilu, oksan tai muun alitus.
Voitte osallistujien kanssa suunnitella yhdessä radan, jota kulkea.
Seikkailuvinkeissä olevat tassukuvat
Tassukuvia voi hyödyntää myös Twister-pelin tyylisesti. Esimerkiksi niin, että ryhmä saa tietyn määrän tassujen kuvia, kädet ja jalat voivat olla erillisinäkin kuvina. Ryhmän pitää yrittää toisiaan tukien pysyä pystyssä vain tämä tietty määrä käsiä ja jalkoja maata tai lattiaa koskettaen.

SEIKKAILU
Tassujen hyödyntäminen
Kenen tassut? Peikon tassut, maahisen, menninkäisen, jättiläisen, kääpiön, keijun tai kenen vaan?
Tassuja voi hyödyntää monessa eri tilanteessa. Niillä voi johdattaa osallistujat seikkailuun tai merkitä paikat lattiassa. Niitä voidaan etsiä tai niiden kautta voidaan kertoa tarinaa tanssin, teatterin, sirkuksen ynnä muun keinoin. Tulosta tassun jäljet haluamasi värisinä tai piirrä vaikka omanlaiset. Laminoinnin kautta voit hyödyntää tassuja monen monituista kertaa uudelleen eri tavoin.
Tassunkuvat
Lystit möykkäjäiset, Matka kansanperinteeseen tanssin ja teatterin keinoin, Draamatyö ja Kalevan Nuorten Liitto ry.

Seikkailuelementtien hyödyntäminen
Seikkailumateriaali valmistuu toukokuun puoliväliin mennessä.
Seikkailutarina
Seikkailumateriaali valmistuu toukokuun puoliväliin mennessä.
IDEOITA LEIRIN KULKUUN
materiaalista H2O - Luovuuden lähteillä.