KNOPPI-OHJAAJAKOULUTUS

Knoppi on nuorisoseurajärjestön ohjaajien peruskoulutus, joka antaa valmiudet lasten ja nuorten ryhmien ohjaamiseen nuorisoseuroissa. Knoppi-koulutus ei tähtää tietyn harrastusalan taitoihin, vaan sen tehtävänä on antaa perusvalmiudet ohjaajana toimimiseen. 

LUOVA LAVA -TOIMINTA

Luova lava -toiminta on Nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja ryhmätoimintaa, jossa sisältönä on pääosin teatteri, tanssi ja musiikki. Osallistujien oma luovuus ja osallisuus ovat keskeistä toiminnassa. Luova lava on matalan kynnyksen taidetoimintaa, osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta taiteen harrastamisesta. Luova lava ryhmä- ja leiritoimintaa voi järjestää jokainen nuorisoseura halutessaan. 

OHJAAJAN TYÖKALUPAKKI

  • Mitäs sitä tekisi kerhossa?
  • Miten kerään lapsilta palautetta?
  • Miten voin arvioida toimintaa?
  • Mitä turvallisuusasioita pitää ottaa huomioon?

Ohjaajan työkalupakista löydät kätevästi vinkkejä ohjaajan arkeen.

Liity Nuorisoseurojen ohjaajien Facebook-ryhmään!

VUODEN OHJAAJAT 

Siina Toimela, tanssinopettaja YAMK,
Siepakat Ry, Rovaniemi

Siina on omalla esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt sekä suomalaista kansantanssia että Siepakoiden toimintaa. Siina ottaa oppilaansa huomioon yksilöllisesti isossakin ryhmässä. Antaa neuvoja, tukea ja muistaa pitää positiivisen tsempin yllä. Ammattitaitoinen ja on työssä mikä on hänelle kuin luotua.

Kaikki tykkäävät Siinasta, hän näyttää mallia turvallisesta ja luotettavasta aikuisesta ja vahvasta ammattilaisuudesta kulttuurin kentällä. Hän ohjaa innostavasti, saa harrastajat luottamaan itseensä ja järjestää toimintaa korkealla tasolla kaiken ikäisille ja taustaisille. Siinalla on taiteellista silmää ja taitoa kannustaa myös tanssijat luomaan.

Marko Kotilainen, Rälläkkä-yhtyeen johtaja,
Nuorisoseura Motora ry

Nuorisoseura Motoran pitkäaikainen Rälläkkä -yhtyeen johtaja Marko Kotilainen hoitaa tehtäväänsä suurella sydämellä ja ammattitaidolla. Marko tekee valtavan määrän vapaaehtoistunteja harjoitellen, roudaten, sovittaen, järjestellen yhtyeen asioita, äänittäen, editoiden ja matkustaen Motoran matkassa.

Yksi syy siihen, miksi Motoran ryhmien esitykset vievät yleisön mennessään, on Rälläkän tarttuva, omaleimainen ja mukaansatempaava musiikki. Se, että Rälläkkä on sitoutuneesti mukana seuran konserteissa ja ryhmien matkoilla, antaa tanssijoille mahdollisuuden esiintyä yhdessä yhtyeen kanssa ja sytyttää heidät lavalla aivan uudelle tasolle. Rälläkkä on ollut tärkeä bändi monelle maakunnan kansanmusiikin opiskelijalle ja tarjonnut mahdollisuuksia kehittyä ja saada olla mukana erilaisissa tapahtumissa ja keikoilla. Kokoonpano on vuosien varrella elänyt, mutta Marko on sitoutuneesti toiminut yhtyeen johtajana ja etsinyt aina uusia jäseniä bändiin. Onpa bändi levyttänyt yhden nuorisoseurojenkin tanssikansaa tanssittaneimmista albumeista, joka kuuluu edelleen monen tanssinopettajan suosikkilevyihin.

Rälläkkä keikkailee myös itsenäisesti ja mm. Joensuun Nuorisoseurakokouksen iltatilaisuudessa saimme nauttia tanssilattialla Rälläkän tahdeista. Rälläkkä oli myös tärkeä kulmakivi Pispalan Sottiisiin vuoden 2018 pääjuhlaan valmistetussa Viola Malmi -teoksessa, joka yhdisti etelä- ja pohjoiskarjalaiset tanssijat. Kaiken tämän Rälläkkä on tehnyt tyylillä ja omistautuen!