Hurjan hauska kesäkokemus, leiri!
Tuli ritisee ja luo kuumottavaa loimua ympärille. Tikuissa olevat makkarat tirisevät ja kohta ne ovat valmiita syötäväksi. Etsitään ketsuppia, sinappia, paperia ja jonkun makkara vierähtää takaisin nuotioon. Aloitetaan alusta. Yöllä teltassa kuunnellaan, onko hyttyset ja kärpäset teltan sisällä vai välikatossa, käännetään kylkeä kävyn päälle ja kuunnellaan linnunlaulua nousevan auringon valossa. Aamulla pohditaan, miten yöllä nukuttiin, oliko kylmä ja puhuiko joku unissaan. Sen jälkeen alkaa taas uusi leiripäivä, joka on täynnä tekemistä ja touhua. Ohjaajat muistuttelevat vähän väliä juomisesta ja siitä, ettei märkiä pyyhkeitä saa viedä telttaan sisään. Kuitenkin, joka vuosi jonkun teltassa on märkä pyyhe ja kasa kosteita vaatteita sipsipussin murujen seassa. Sulanut puoliksi syöty suklaa löytyy teltan nurkasta ja karkkipapereita ympäri telttaa ja se varastetuksi luultu 2 euroa löytyy telttapatjan alta.
Leirillä tehdään paljon yhdessä mutta ennen kaikkea se on turvallinen ympäristö lapsen itsenäistymiselle ja itsestä ja omista tavaroista huolehtimiselle. Leirillä lapsen teltta on lapsen ikioma valtakunta, jonka siisteydestä ja järjestyksestä lapsi itse vastaa. Lapsi päättää, kuinka usein vaihtaa vaatteita, mitä laittaa päälle ja ketä telttaan kutsutaan kylään jos kutsutaan. Ainoastaan sateen sattuessa ohjaajat huolehtivat, että kaikkien teltan ovet ovat kiinni ja tavarat sisällä, muutoin lapsi päättää.
Myös kioski on tärkeä osa leirin arkea. Ruokailun jälkeen voi pohtia, mitä pientä herkkua voi tällä kertaa ostaa. Rahan hallinta on yksi tärkeimmistä asioita aikuisten maailmassa ja sitä on hyvä harjoitella leirillä. Joillain lapsilla koko raha menee ensimmäisinä päivinä, toiset osaavat jaksottaa rahan riittämään koko leirin ajaksi ja on niitäkin, jotka säästävät ja keksivät rahalle tärkeämpää tekemistä kuin karkin ostaminen.
Leiripäivän pituus on hyvinkin 12-14-tuntia ja toiminta tapahtuu ryhmissä. Leiriläinen oppii toisten huomioimista, oman vuoron odottamista, ohjeiden kuuntelemista ja ennen kaikkea toisten tsemppaamista. Leiri on pieni kasvuyhteisö, joka alkaa tutustumisella ja päättyy parhaillaan halailuun, puhelinnumeroiden vaihtamiseen ja lupaukseen, että ensi vuonna tullaan taas!
Leirillä on hyvä olla monipuolista toimintaa liikunnasta kädentaitoihin, mutta myös tarpeeksi vapaa-aikaa uimiseen ja vapaaseen oleiluun. Perinteisesti leirin ohjelman muodostavat erilaiset työpajat, uiminen ja leikkimieliset kisailut eri ryhmien välillä iltanuotioita unohtamatta. Ja joka vuosi joku kysyy, missä on suihku. Kesäleiri on arjesta poikkeavaa tekemistä säässä kuin säässä.
Ohjaajalle leiri on 24/7 työtä, jossa ohjaaja on saatavilla koko ajan, myös yöllä. Vaikka leirityö on ohjaajalle rankkaa, se on myös erittäin palkitsevaa. On huikeaa nähdä, miten joku uskaltautuu ylittämään itsensä ja pelkonsa, joku syrjään vetäytyvä lähtee rohkeasti mukaan ja vauhdikkaimmatkin pysähtyvät kuuntelemaan ohjeita. Ja mikä parasta, lasten kanssa on tosi hauskaa jutella ruokapöydässä niitä näitä maailman menosta ja oppia itsekin uusia asioita. Leirin jälkeen on aina tunne, että tämä leiri oli paras tähän mennessä, niin hyvä porukka oli jälleen kasassa. Ja vanhemmille voisi sanoa, että harmi ettette nähneet, miten hienosti juuri teidän lapsi toimi!
Telttaleirejä järjestää moni paikallinen nuorisoseura sekä ainakin Etelä-Hämeen ja Uudenmaan aluetoimistot sekä Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liitto. Leirit ovat kaikille avoimia.
Katso lisää kuvia kuvagalleriasta!