Teatteriagentit kouluttautuivat teatterin tyylilajien äärellä
Suomen nuorisoseurojen teatteriverkosto eli teatteriagentit kouluttautuivat viime viikonloppuna Jyväskylän Veturitalleilla. Suomen Harrastajateatteriliiton järjestämän koulutuksen vetäjänä oli teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja teatteriopettaja Elina Kilkku. Koulutus pohjautui Kilkun jo vuosia tutkimiin teatterin tyylilajien käytännön sovellutuksiin. Mikä on tragedian ja komedian ero? Miten Shakespearea näytellään? Millaista on Brechtin eeppinen teatteri? Mitä kaikkea muuta kuin todellisuutta jäljittelevää realismia teatteri voi olla?
-Koulutus muutti länsimaisen teatterin historian tuoreella tavalla eläväksi! totesi koulutukseen osallistunut Pohjois-Savon teatteriagentti Johanna Hakkarainen.
-Teatterin tyylilajit olivat useille osallistujista ainakin jollain tasolla jo ennestään tuttuja ja Elinan koulutus oli varsin virkistävä tapa nostaa nämä uudelleen mieleen. Emme jääneet koulutuksessa liikaa kiinni historiallisiin yksityiskohtiin, nimiin tai vuosilukuihin, vaan opimme oman kehomme kautta.
Kaksipäiväiseen koulutukseen osallistui yhdestätoista teatteriagentista kymmenen. Aktiivinen teatteriagenttiverkosto on käynnistetty vuonna 2013 nuorisoseurojen toimikuntien muututtua aktiivisemmiksi ja toiminnallisimmiksi verkostoiksi. Agenttiverkostoon kuuluu sekä teatterin ammattilaisia että kokeneita harrastajia. Kaikkia agentteja yhdistää halu harrastajateatteritoiminnan kehittämiseen.
-Agenttiverkosto on meillä erittäin tärkeä teatteritoiminnan kehittämisen voimavara. Agentit edustavat maata laajasti Kittilästä Klaukkalaan ja Joensuusta Ulvilaan, kertoo teatteritoiminnasta vastaava toimialajohtaja Pasi Saarinen Suomen Nuorisoseuroilta.
Vapaaehtoisverkoston toiminnalle luonteenomaisesti agenttien toimenkuvat vaihtelevat aika laajastikin. Osa toimii teatteritoiminnan ja taiteen asiantuntijana maakunnan toiminnanjohtajan tukena, osa ohjaa nuorisoseurojen tai muiden harrastajateattereiden teatteriryhmiä. Osa on aktiivisia hallitustoimijoita ja osa tärkeitä kontakteja ammattikenttään.
-Erilaisuus on tässäkin asiassa valttia. Agenttiverkosto on aikoinaan perustettu, jotta Liitto saisi informaatiota siitä millaisia koulutuksia alueilla tarvitaan. Nykyään teatterin osaamiskeskukseksi kutsumaamme verkostoon kuuluu agenttiverkoston ohella tärkeinä yhteistyökumppaneina Suomen Harrastajateatteriliitto ja Sivistysliitto Kansalaisfoorumi, ja toiminta on alkuvuosista vakiintuneempaa ja laajempaa.
-Suomen Harrastajateatteriliiton koulutustoiminta on parin vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Koska kaikki nuorisoseurojen teatterit ovat automaattisesti myös Harrastajateatteriliiton jäseniä, suosittelemme nuorisoseuroja hyödyntämään teatterin erikoisjärjestön jäsenpalveluita, muistuttaa Saarinen.
Teatterin osaamiskeskus toimii palvellakseen harrastajateattereita ja etenkin nuorisoseurojen jäsenteattereita. Yksi esimerkki järjestöjen välisestä yhteistyöstä on teatteriagenttien kouluttautuminen Teatterin tyylilajit -kurssilla.
-Tämä on aika hauska esimerkki hyvästä yhteistyöstä. Harrastajateatteriliitto järjestää laadukkaan koulutuksen,me kustannamme koulutukseen meidän agenttiverkoston. Mutta koska elämme vastikkeellisessa maailmassa, niin agentit vetävät tämän vuoden aikana omalla alueellaan yhden päivän mittaisen koulutuksen, jossa hyödynnetään Teatterin tyylilajit -koulutuksen oppeja. Nämä alueelliset koulutukset toteutetaan yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa ja ovat nuorisoseurojen lähes kahdelle sadalle teatterille ilmaiset.
Teatteriagenttitoiminnassa yhdistyy filosofinen ja ajattelemaan haastava teatteritoiminnan kehittäminen sekä käytännön tekeminen. Samalla lailla kuin Elina Kilkun järjestämällä kurssilla.
-Fyysisen tekemisen ohella koin antoisaksi myös muiden osallistujien kanssa tapahtuneen pohdinnan eri tyylilajien ominaisuuksista sekä näiden heijastumista nykykulttuuriin ja tämän päivän teatterin tekemiseen, summaa Kuopiossa Nuorisoseurojen nuorisoteatteriryhmää ohjaava agentti Hakkarainen.