Coronation polska ja muita kevään erikoisuuksia
Yhteisöllisyys on kansanperinteen ympärillä nähty vetovoima, liima ja virittävä vieteri. Veto vieteristä meinasi pysähtyä maaliskuun jälkeen, kun voimaan astuneet rajoitukset estivät fyysisessä kontaktissa tapahtuvan toiminnan. Kansanperinteen kentältä on valmistunut jo useampi videoteos rakkaudesta lajiin. Videot näet postauksen lopusta.
Rakkaudesta lajiin syntyi myös Coronation polska, jonka kansanmusiikki ja kansantanssialan ammattilaiset sävelsivät, sovittivat, tanssivat, soittivat, kuvasivat, miksasivat ja editoivat. Youtubessa kesäkuun alussa julkaistu polska on kerännyt vajaassa viikossa lähes 6000 katsojaa. Lopputuloksena oli enemmän, kuin uusi polskakappale videolla, sillä tekoprosessi yhdisti tekijöitä.
”Venla (Ilona Blom) Tuulettaresta rohkaisi minua säveltämään yhteiskappaleen, ja lähdettiin yhdessä puuhaamaan projektia. Ajatus jaettiin ammattilaisten Rakkaudesta lajiin -facebookryhmässä, sillä mukaan haluttiin koko kansanperinteen kentän tekijät”, kertoo polskan säveltänyt ja videon sekä ääniraidan editoinut J-P Piirainen. Alan yhteisöllisyyttä kuvaa osaltaan se, että kaikkia tekijöitä J-P kutsui etu- tai lempinimillä teoksesta kertoessaan.
J-P Piirainen kokosi Coronation polskan osat kasaan. Koronakevät on vaikuttanut suoraan kansanmusiikin ja -tanssin tekijöihin. J-P:n osalta se tarkoitti PIIRAINEN I BLOM I COMPANYN levynjulkkarikeikan peruuntumista, kun Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat jäivät koronakesän jalkoihin. Levy kuitenkaan julkaistaan suunnitellusti 12.6.
Lyhyt aikajänne on Piiraisen mukaan tehokas moottori tuloksen saamiseksi ja niin oli nytkin. Valmista tuli parissa viikossa. Lajin tekijät joukkoistuivat itselleen tärkeän asian ympärille vauhdilla. J-P teki polskalle rungon, jonka päälle kappaleen sanoitukset ja stemmat kirjoitettiin hajautetusti yhdessä. Tanssijat ottivat vastuuta tanssin liikekielestä.
Lopputulos on enemmän kuin osiensa summa ja katsojien nautinto. Teoksesta ja prosessista tuli tekijöille tärkeä. Julkaisun jälkeen on J-P:n korviin on kantautunut tekijöiden kiitoksia mukanaolosta.
”Ilahduttavan aktiivisesti niin musiikin, kuin tanssin ammattilaiset lähtivät mukaan projektiin vaikka oli selvää ettemme pysty tästä mitään taloudellista korvausta antamaan”, J-P summaa.
Rakkaudesta lajiin - joka muuten on myös alan ammattilaisten Facebook-ryhmän nimi - polskaprojektiin lähti mukaan lähes 50 tekijää eri puolilta Suomea, aina Lapista Helsinkiin ja Rääkkylästä Ouluun.
//
Muusikko, musiikintekijä J-P Piirainen on tuttu myös Nuorisoseurojen tapahtumista: J-P sävelsi, sanoitti ja sovitti vuoden 2019 Kalenoiden pääjuhlan "Mie oon paras mie" musiikit. Syksyllä on matka Tampereelle, sillä hän on yksi SottiisiMoves 2020-tapahtuman Tanssiralli-katselmuksen raatilaisista.
Yhteisölliset kansanperinneteokset keväältä
Alla kooste koronakevään yhteisöllisistä videoteoksista koronakevään ajalta. Videot on listattu alle tuoreimmasta alkaen. Jäikö jokin uupumaan? Laita sähköpostia: joonas.pokkinen@nuorisoseurat.fi
Lisää katsottavaa ja kuunneltavaa kansanmusiikin ja kansantanssin ystäville Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen Livelavalla: www.kamukanta.fi. Muista lisätä teoksesi tulevaisuudessakin Livelavalle.
Coronation polska
Coronation polska on kansanmusiikin ja kansantanssin ammattilaisten teos, joka syntyi rakkaudesta lajiin. Mukana noin 50 tekijää, leikkaus J-p Piirainen.
Koronakevään jenkka - Lockdown jenkka
Koronakevään jenkassa tanssii satakunta oululaista tanssijaa Oulunsuun Nuorisoseuran Polokkareista ja noin kymmenestä Nuorisoseura Vilikkaan kansantanssiryhmästä. Nuorin tanssijoista on yksivuotias, vanhin noin 50-vuotias. Koronakevään jenkassa tanssii myös kokonaisia perheitä. Muusikot Oulu Folkista ja Pohjois-Pohjanmaan kansanmusiikkiyhdistyksestä. Koreografia Hanna Poikela, leikkaus Pirkka Lepola, musiikkiryhmän koordinointi Osmo Hakosalo.
Hyvinkään kansantanssijoiden Kuntoilijat
Hyvinkään Kansantanssijoiden Kuntoilijat-ryhmä kokosi kotona tanssitun kevätkauden päätteeksi kodeista videon. Kuntoilijoiden filosofiana on tanssia kansantanssia jumppamausteilla. Videon editointi Onni Mustonen.
Motora - kansantanssin- ja musiikinpäivän teemavideo
Nuorisoseura Motora Joensuusta juhli kansantanssin ja kansanmusiikin omaa päivää omalla videollaan, jossa supikas teki taikojaan jäsenille. Motoran kevätkonsertti oli tulossa maaliskuun lopussa, jolloin se jäi vain parilla viikolla rajoitusten jalkoihin. Konsertti nähdään tulevana syksynä.
Korona-katrilli
Raumalaisen Fikuleeri-ryhmän Korona-katrilli julkaistiin kansantanssin ja kansanmusiikin päivänä 15.5. Ryhmän oli kevätkaudella tarkoitus tutustua karjalaiseen tanssiperinteeseen, se kun oli jäänyt aiemmin vähemmälle huomiolle. Tutustuminen tehtiin kotioloissa ja katrilli tanssittiin videon välityksellä.
Poikkeustilapolkka - Polka in Quarantine
Oululainen kansantanssiryhmä Polokkarit tekivät Poikkeustilapolkan. Oululainen kansantanssi levisi nopeasti verkossa ja videota on katsottu jo 45 000 kertaa. Huhtikuun lopulla julkaistu Polka in Quarantine nousi myös kansainväliseksi ilmiöksi, kun saksalainen lehti tarttui teokseen. Koreografia Hanna Poikela, leikkaus Pirkka Lehtola.
Pass the brush - kansallispuku
Kansallispuku - Folkdräkt -facebookryhmä juhli kymmenvuotista historiaansa etänä toteutetuilla kansallispukumessuilla lisämaustein. Osana juhlahuminaa ryhmän jäsenet kuvasivat pass the brush -videon, tai oikeastaan videot sillä materiaalia syntyi kahdeksaan videoon. Kaikki videot yllä youtube-soittolistana. Leikkaus Jenni Kemppainen.
Katrilli karanteenista
Huhtikuun alussa Riina Hosio, Hanna Poikela, Paula Susitaival ja Petri Prauda esittivät livenä Hyvinkään Poikkeustilaklubilla Katrillin karanteenista. Teos on viiden tanssin kokonaisuus, joka tuo myös esiin kunnioituksen suomalaista kansallispukuperinnettä kohtaan. Alan yhteisöllisyys näkyy konkreettisesti teoksen päähineissä: tykkimyssyt löytyivät pika-aikataululla lainaan Facebookin Kansallistpuku - Folkdräkt -ryhmästä.