Ensikertalainen kansantanssiryhmän ohjaaja Tanssirallista: kokemus on lähtemisen arvoinen!
There’s a first time for everything. Meille kaikille tulee eteen tilanteita, jotka jännittävät, koska emme ole tehneet sitä koskaan aikaisemmin. Tämmöinen tilanne oli Jämsän Tanhuujien Marjo Örnillä kaksi vuotta sitten ennen lasten kansantanssikatselmus Tanssirallia. Ensikertalaista ohjaajaa mietitytti ryhmänsä kanssa osallistuminen. Pelkonsa voittanut Marjo suosittelee lähtemistä, sillä se on lapsille hieno kokemus.
Me Nuorisoseuroissa haluamme kehittää tapahtumaa niin, että se on aidosti avoin ja ystävällinen tapahtuma kaikille ryhmille. Oman jännityksen voittamisen jälkeen, onnistuminen tuntuu sitäkin suloisemmalta.
Marjo, mikä sai teidät lähtemään ensikertalaisina Tanssiralliin vuonna 2016?
Tarkoitus oli jo monena vuonna aikaisemminkin osallistua, mutta rohkeus ei sallinut, koska olen mielestäni vasta-alkaja alalla edelleenkin. Kansantanssin Kääntöpiiri avasi vasta silmät asialle, koska sain sieltä enemmän tietoa. Ja myös hoksasin, että on hienoa tanhuseurana antaa lapsille mahdollisuus tällaiseen kokemukseen!
Mitkä olivat esteet ennen vuotta 2016, että ette osallistuneet?
Pidin katselmusta pelottavana, koska vieras tuomaristo antaisi tuomionsa minun tekemälleni työlle. Ja miten lapset suhtautuisivat, jos annettu palaute ei miellytä? Myös pitkään tanssineiden aikuisten kertomukset omista kokemuksistaan ei auttanut yhtään asiaan. Homma lienee olleet tiukallaankin jossain vaiheessa…
Minkälaisia olivat ensikertalaisten kokemukset?
Kaikki onnistui hyvin, ainoa miinus meidän osalta oli kun sai laittaa tsemppiviestejä liimalapuilla, niin meidän porukka ei saanut yhtään ja se tuntui kurjalta. Olen edelleenkin sitä mieltä, että avoimuutta ja ystävällisyyttä ryhmien kesken pitäisi olla enemmän, koska harrastusala on kuitenkin sama. Kansantanssin koen olevan oiva porkkana tähän tapakasvatukseen.
Tanssin suunnittelija Riia vastaa: Tämä on erittäin hyvä huomio, ja sen vuoksi olemme kehittäneet toimintaamme tälle vuodelle. Vertaisarviointi toteutetaan kaikissa tapahtumissa kasvokkain ohjatusti ja tällä taataan, että kaikki saavat kannustavaa palautetta.
Toinen seikka, mikä nauratti, oli palautteen annossa. Saimme palautetta tekniikasta, askeleista, piirin muodosta – hipsheikkaa kun ei ohjaajakaan näitä tiennyt kun ei ole opettajakouluja käynyt! Raati voisi ottaa huomioon palautetta antaessaan ja arvioidessaan, että kaikki ohjaajat eivät ole ammattilaisia ja kaikkien koreografiat eivät ole ammattilaisten tekemiä. Se voisi auttaa myös meitä mattimeikäläisiä osallistumaan, jos tietäisimme, että raatia tiedostaa, miltä pohjalta ryhmä on lähtenyt liikkeelle.
Riia kommentoi: Tämä on tärkeä asia aina raatilaisten muistaa. Myös ennakkotietoihin voi laittaa toiveen, että asia huomioidaan palautteessa. Eri ohjaajilla on niin erilaiset toiveet: toiset toivovat tiukkaa palautetta, jossa keskitytään tanssitekniikkaan ja toiset ehkä toivovat palautetta enemmän ilmaisusta. On hyvä tuoda esiin, millaisesta palautteesta juuri sinulle olisi apua.
Mitä vielä voisimme tehdä madaltaaksemme osallistumisen kynnystä?
Mainontaa enemmän ja asiaa siitä, mitä tämä Tanssiralli tarkoittaa. Tanssirallin kiertävä ”opas/kertoja” voisi käydä seuroissa vierailuilla kertomassa ”hyväntuulen rallista”, jotta asia saataisiin konkreettisesti esille.
Mitä sanoisit ryhmän ohjaajalle, joka empii ryhmän kanssa lähtemistä?
Kokemus on lähtemisen arvoinen! Kannattaa ryhtyä asiaan avoimin silmin ja avoimin odotuksin myös ryhmän kanssa. Pääasia on osallistuminen ja ryhmän kanssa tehty hyvä työ. Jos raadin tulos ei miellytä, palautteen kanssa on hyvä lähteä työstämään seuraavan rallin tavoitteet. Tähän touhuun jää siis koukkuun!
Jos kaipaat rohkaisua lähtemiseen, niin voit vaikka pirauttaa Riialle: 044 7443939!