Paleface: ”Nuorten ääni kuuluviin”

Pikseleistä fotorealismiin

Mä täytän ens vuonna 40. Kymmenen vuoden päästä, kun mä täytän 50, mun esikoistytär on jo 18. Sitten mä oon jo mui­naisjäänne, ancient history. Mun läpimur­rosta on jo 17 vuotta. Aika lentää siivillä.

Mun tekemiset nousee vahvasti nuo­risokulttuurista, hiphopista, vaikka mä olenkin yhdistellyt räppiin muun muassa kansanmusaa ja muita musatyylejä. Suo­miräppi on genrenä suhteellisen nuori, mutta hip hop -kulttuuri syntyi New Yorkissa jo 1970-luvulla. Kun innostuin ala-asteiässä räpistä, se oli afroamerik­kalaista musaa ja Suomessa outo alakult­tuuri. Kukaan ei kuunnellut räppiä. Se ei todellakaan ollut muodikasta. Räppi oli kuin salaseura. Todellista undergroundia.

Nyt siitä on tullut uusi iskelmä, popu­laarikulttuurin määrittelevä tekijä. Myös yhteiskunta on muuttunut hurjasti.

Maailman digitalisaatio on tapahtunut tänä aikana. Mun sukupolvelle VHS-nau­hurit ja digitaalirannekellot olivat kova juttu. Kun ekat CD:t tulivat 80-luvun puolivälissä, käännettiin broidin kanssa CD-levy toisinpäin ja yritettiin kuunnella sen B-puoli, ihan niinkuin vinyyleissä tai C-kaseteissa. Ei toiminut.

Kohta CD:kin painuu kokonaan unho­laan. Suurimmalla osalla tän lehden luki­joista ei oo koskaan ollutkaan musiikkia fyysisillä tallenteilla, vaan kaikki musa on ollut aina aineetonta, striimattua tai mp3:sia. Mä taas olen sitä sukupolvee, joka ymmärtää lyijykynän ja C-kasetin pyhän yhteyden.

Kehitys on ollut päätä huimaavaa. Pie­nenä hakattiin Commodore 64:ää. Tuon ajan ”vallankumouksellisessa” peliko­neessa oli 64 kilotavua. Pikselit oli pikkuril­linpäänkokoisia. Ensimmäinen kuumatka vuonna 1969 tehtiin neljällä kilotavulla. Nyt pelikonsolit pyörittävät fotorealistisia, elokuvamaisen tarkkoja digitaalisia maail­moja ja pikkuriikkisissä kannettavissa lait­teissa on järjetön vääntö.

Apple suunnittelee iPhone 8:n julkai­sua. Uudessa mallissa on mm. visuaalinen mittanauha, jolla voi suunnata puhelimen kameran minne vaan, painaa touch scree­niä ja siirtää toisaalle. Puhelin ilmoittaa välimatkan. Googlen uusi kääntäjä-appi on ihan niinkuin scifi-elokuvasta. Kun kameran suuntaa mihin tahansa missä on vieraskielistä tekstiä, vaikka kyrillisiä aakkosia eli venäjää, se kääntää tekstin puhelimen ruudulla reaaliajassa Suomen kielelle. Käyttäjä saa hieraista silmiään. iPhone-kasissa mukana on muun muassa kiinan, japanin ja korean aakkoset.

Kehitys kehittyy ja vaikka joskus tun­tuu, että maailma on aina vaan synkempi ja ikävämpi paikka, todellisuudessa monet asiat ovat paremmin kuin takavuo­sina. Esimerkiksi yhä vähemmän maail­man ihmisistä elää äärimmäisessä köy­hyydessä. Oleellista olisi enää saada van­hat kääkät pois vallan kahvasta ja nuorten ääni kuuluviin. Maailma pelastuu vielä!