Esko-patsas Irti-teatterille
Suomen Nuorisoseurojen vuosittain jakama Vuoden teatteriteko -palkinto eli Esko-patsas on myönnetty Vuoksenniskan nuorisoseuran Irti-teatterille. Palkinto jaettiin tänä vuonna etänä järjestetyssä nuorisoseurojen valtakunnallisessa teatteritapaamisessa lauantaina kolmastoista maaliskuuta.
IRTI-teatteri (Irti) on vuonna 1992 Vuoksenniskan nuorisoseuran alaisuuteen perustettu nuorisoteatteri, jonka Jorma ”Jomppa” Piispanen loi tarkoituksena antaa niille nuorille tekemistä, joilla ei ollut muuta paikkaa, kuin roikkua pihalla tekemässä tyhmyyksiä. Nimi IRTI tulee ajatuksesta, että siellä ihmiset ovat irti arjesta ja sen luomista odotuksista.
Nykyisin Irti on harrastuspaikka yli sadalle 3 – 80 vuotiaalle harrastajalle seitsemässä lasten ja nuorten ryhmässä ja kahdessa aikuisten ryhmässä. Näistä harrastajista viisitoista toimii myös ohjaajina. Irtissä on aina ollut pääpaino viikoittaisessa rennossa harrastamisessa, jossa nuorta ei sitouteta pitkäaikaisiin produktioihin. Toki näytelmiäkin lähes 30-vuotiaaseen olemassaoloon mahtuu jo reilut 100 kappaletta. Irti on mahdollistanut myös monen nuoren koettaa näyttelemisen lisäksi ohjaamista, valosuunnittelua, maskeeraamista, puvustusta, lavastusta ja kaikkea muuta teatteriin liittyvää. Irtistä on löytänyt moni nuori ammatin itselleen näyttelijänä, ohjaajana, teknikkona, lavastajana, toimittajana, juontajana, opettajana, tuottajana, tiedottajana jne. Näistä ammattilaisista moni on työskennellyt myös Nuorisoseuroissa. Suomi on täynnä huippuosaajia, jotka ovat voineet kutsua jossain vaiheessa nuoruuttaan Irtiä kodiksi.
Keväällä 2020 korona lopetti hetkeksi harrastustoiminnan lähes kaikilta. Irti jatkoi toimintaa lähes normaaliin tapaan. Harjoitukset pidettiin Discordissa, apuna Google Drive. Tämän avulla pystyttiin ylläpitämään normaalia harrastusrytmiä ja ennen kaikkea pystyttiin tekemään yhdessä asioita ja pitämään kiinni jostain arjen normeista. Etäkevään aikana nuoret tekivät isona työnä spoken word esitykset, joista Teatteritaiteen maisteri, näyttelijä, muusikko, Irtiläinen Pietu Wikström antoi palautetta.
Tästä harrastusmuodosta inspiroituneena kesällä 2020 alettiin suunnittelemaan koko illan näytelmää Discord-alustalle. ”Kuka löytäisi minut” sai ensi-iltansa syksyllä 2020 ja se tarjottiin ilmaiseksi kaikille katsojille. Näytelmää tehdessä tutkittiin etäharrastamista ja teatterikokemuksen viemistä verkon välityksellä katsojille muulla kuin jo tutulla ”striimattu live-esitys”. Esitys onnistui imitoimaan teatteria ja teatterille ominaista vuorovaikutusta yleisön ja esiintyjien välillä. Esityksen aikana näyttelijät olivat fyysisesti Imatralla, Turussa ja Helsingissä ja katsojat ympäri Suomea ja Eurooppaa. Irti onnistui luomaan uuden tavan tehdä teatteria, joka ei ole paikkaan sidonnaista. Toiminnalla tavoitettiinmyös uutta katsojakuntaa, 15 – 30 vuotiaat pc-pelaajat, joille Discord on alustana tuttu, joten se antoi tälle segmentille mahdollisuuden osallistua teatteriesitykseen matalalla kynnyksellä.
”Kuka löytäisi minut” todisti että etäteatteri toimii ja ilman livekuvaakin esitys voi olla teatteria. Tätä ajatusta ja tämän etäteatterin mahdollisuuksia lähdettiin tutkimaan ja jatkojalostamaan Nuori Kulttuurin pika- avustuksen mahdollistaneella IRTI goes ETÄ -projektilla. Tavoitteena oli sulauttaa live- ja etäteatteri lähemmäs toisiaan ja katsoa kuinka voidaan antaa uniikki kokemus livenä olevalle yleisölle ja etänä olevalle yleisölle ilman, että toinen jää toisen jalkoihin.
Irtissä ohjaaja on nuorisoseura-aatteen mukaisesti mahdollistaja, joka ruokkii nuorten paloa ja halua tehdä teatteria, antaa mahdollisuuden nuorelle ilmaista itseään ja antaa nuorille ääni. Vuodesta 2013 Irtiä on ollut vetämässä ja kehittämässä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pelkästään nuoria. Voidaankin painokkaasti sanoa, että IRTI on nuorten teatteri.
Vuoden teatteriteko
Suomen Nuorisoseurat jakaa vuosittain Vuoden teatteriteko -palkinnon. Vuoden teatteriteko voi olla yksittäinen esitys, teatteriseura, pitkäjänteinen prosessi tai vaikka uuden toimintaryhmän luominen. Vuodesta 1948 alkaen jaetun tunnustuksen saajan teatteria pääsee vuodeksi koristamaan pronssinen Esko-patsas. Kiertopalkinto on taustaltaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden Eskon kuvitteellinen näköispatsas. Pronssisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio.