Nuorisoseuralaiselle elämäntyönäyttely Laitilaan – Runoilija Heli Laaksonen kokoajana

Markus Siltamäki – valistuneen kansanmiehen seitsemän elämää -näyttely yllyttää sivistymään vapaasti

Laitilalainen perinnemestari, Markus Veini Johannes Siltamäki (18.8.1925–21.7.2013) oli erikoislaatuinen maalaismies. Hän oli kiinnostunut kotiseutunsa luonnosta, lauluista ja leikeistä, historiasta ja tarinoista, nimistöstä ja sanastosta, vieraista kulttuureista, uusista kielistä – ja jakoi tietouttaan auliisti. Hän oli aktiivinen nuorisoseuralainen vuosikymmenien ajan ja perusti mm. Laitilan

Runoilija Heli Laaksosen kokoama elämäntyönäyttely Markus Siltamäki – valistuneen kansanmiehen seitsemän elämää kertoo miten viisaita ja valistuneita ihmisiä on Suomemme maassa kasvanut pienissäkin kylissä – ja siitä, miten värikkään elämän kulttuuria harrastava ehtii elää.

Näyttelyssä on aimo annos faktatietoa Markuksen perinteenkeruutyöstä, valokuvia, sananparsinäytteitä, kirjallisuutta sekä joitakin muistorikkaita esineitä. Laitilan Kustaa Hiekan kulttuuriviikkojen yhteyteen tehty näyttely aukeaa Laitilan kirjastossa la 21.1. klo 13 ja on esillä 25.2.2017 asti.

Näyttely on koostettu muistelemalla Markuksen lukuisia, huumoripitoisia tarinoita, haastattelemalla hänen läheisiään, lukemalla lehtihaastatteluja sekä katsastamalla Markuksen muistiinpanoarkiston ja kirjahyllyn kertomaa.

Näitä kirjoja tutkimalla löytyi seitsemän erilaista kiinnostuksen kohdetta, seitsemän erilaista elonalaa. Markuksen yksityisestä elämästä näyttely ei kerro: jotain siitä kuiskivat kirjahyllyn lukuisat runokirjat ja Richard Bachin klassikko Lokki Joonatan, vapaudenkaipuisen linnun tarina.

Perinteenkeräystä, nuorisoseura-aatetta ja kansantanssin opetusta

Mitä kaikkea Markus Siltamäki toi Laitilan kulttuuriharrastukselle: perinteenkeräystä, kansantanssin opetusta, näytelmien ohjausta, nuorisoseura-aatetta, hyviä kirjoja, eloisia matkoja, innoittavia keskusteluja, radio- ja televisioesiintymisiäkin. Paljon kerätystä on tallella, usea suunnitelma on toteutunut.

Ymmärrettiinkö suurisydäminen työ kotiseudun eteen? Monet ainakin ymmärsivät. Kalevalan juhlavuoden mitali, Yleisradion ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen valtakunnalliset tunnustukset, loppuunmyyty sanakirja ja sankka, hiljainen ihailijajoukko puhuvat omaa kieltään.

Löytyi myös niitä, jotka tuhahtelivat, miten maalaisukolla voi olla niin fiinit harrastukset – jotta lippussi ja lappussi se ain kokko…  Kuten tiedetään: joukosta erottautuva on aina altis kiusantekijöiden piikeille. Sivistysmyönteisestä asenteestaan Markus ei onneksi koskaan luopunut.

Mitähän Markus olisi itse tuumannut tällaisesta näyttelystä, yhden miehen ylistyksestä, numeron tekemisestä? Mitä mää mittä… Mielessään kai kuitenkin ollut hyvillään – huikea elämäntyö ei jäänyt huomiotta. Kunpa Markuksen nuorisoseuralaisen innostunut henki olisi yleisempää: omista nurkista voisi lähteä myös talkoisiin, tuoda omaa osaamistaan muiden käyttöön, kysyä ilolla, miten minä voisin palvella kotiseutuani.

Heli Laaksonen,
Näyttelyn kokoaja, sanamaija
Markuksen ystävä ja fani vuodesta 2001