Nuorisotyön viikko kysyy: mikä on Dynamo ja Kameleontti?
Tällä viikolla vietettävä nuorisotyön viikko nostaa esiin erilaisia nuorisotyön muotoja nuorisoseuroissa. Viikon aikana tutustumme monipuolisesti nuorisotyöhön ja sen tekijöihin eri puolilla Suomea. Tässä artikkelissa selviää Dynamon ja Kameleontin merkitys nuorisotyössä. Alkuviikosta tarkastelimme, mikä on parasta kulttuurisessa nuorisotyössä ja KNoppi-koulutuksessa?
Aki Menna ja Nazia Asif työskentelevät Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hankkeessa. Kyseessä on ESR-hanke, jonka päätavoitteena on syrjäytymisen ennaltaehkäisy osallisuuden keinoin. Hankkeessa Aki ja Nazia tuottavat yhdessä nuorten kanssa tapahtumia nuorille Mikkelin ja Pieksämäen alueilla.
“Parasta nuorisoseuroilla tekemässäni nuorisotyössä on ollut kohdata nuorten aito ilo ja yhdessä tekemisen fiilis. On todella hienoa, että saa olla mukana tarjoamassa nuorille vaikuttamisen väyliä heitä itseään koskevissa asioissa”, kertoo Aki.
Myös Nazia kokee, että parasta työssä on ehdottomasti nuorten kohtaaminen ja tämän hetken nuorten maailmasta oppiminen. ”Kaikkein parasta on kuitenkin, kun nuorten ideat avaavat uusia ikkunoita myös omaan ajatteluun. Toki sekin tuntuu kivalta, jos on voinut opettaa itse jotain, minkä avulla nuori on voinut mennä hommissaan eteenpäin.”
Kun Akilta ja Nazialta kysytään, mitä toivoisi tulevaisuudessa lisää nuorisotyöhön, vastaus on selvä: “Toivon, että nuorisotyöstä ei säästetä tulevaisuudessa enää yhtään enempää. Leikkaaminen nuorisotyöstä on lyhytnäköistä säästämistä täysin väärässä paikassa”, summaa Aki.
“Arvostusta – ja se saisi näkyä myös euroissa. Me ollaan Dynamossa muistuteltu koko ajan itseämme siitä, että hankkeessa ensisijaisia ovat ihmiset ja etenkin ne nuoret, joita kohtaamme. Kohtaamisiin ja kontakteihin täytyy siis olla aikaa. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus, jolla voimme saada aikaiseksi sen, että nuori kiinnittyy yhteisöön, eikä jää yksin”, kiteyttää Nazia.
Päivät täyttyvät leikistä ja yhdessä touhuamisesta
Jasmin Jalo toimii iltapäivätoiminta Kameleontin vastuuohjaajana Munkkivuoren nuorisotalolla Helsingissä. Samoissa tiloissa toimii myös nuorisotalon avoin toiminta.
Iltapäiväkerhoon lapset tulevat aina suoraan koulusta ja saavat viettää turvallista vapaa-aikaa ohjaajien valvonnan alla. ”Viikon aikana käymme esimerkiksi retkillä, askartelemme ja leikimme yhdessä. Täällä ip:ssä teen töitä yhdessä muiden iltapäiväkerho-ohjaajien kanssa. Päivittäin tehdään myös töitä nuoriso-ohjaajien kanssa, sillä työskennellään samoissa tiloissa”, Jasmin kertoo.
”Parasta nuorisoseuratyötä, jota olen tehnyt on ehdottomasti Luova lava -kesäleirit, joita pidetään myös Munkkivuoren nuorisotalolla. Niissä itsensä toteuttaminen on pääosassa, ja päivä on täynnä leikkiä ja touhuamista lasten kanssa. Oheinen kuva on otettu juuri kesäleiriltä. Mun kanssa kuvassa on meidän leirimaskotti Harri.”
Tulevaisuudessa Jasmin toivoo lapsille enemmän mieluista kerhotoimintaa, sillä hänen omassa lapsuudessaan kerhot olivat parhaita asioita arkiviikossa.
Viikon aikana on luvassa lisää tarinoita nuorisotyömme tekijöistä ja toiminnasta, joten seuraahan kotisivujemme uutisia ja somea. Nuorisotyön viikkoa koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi @allianssiry. Viikosta voit lukea lisää täältä.