YK-kino jalkautuu nuorisoseurantaloille

Kuvassa perheensä menettänyt, itkevä poika istuu Kamal Husseinin sylissä (kuva Nobel Media).

Suomen YK-liitto ja Suomen Nuorisoseurat järjestävät yhteistyössä YK-kinon torstaina 28.4. klo 18 alkaen nuorisoseurantaloilla ympäri maan.

Suomessa vuodesta 2014 järjestetyissä YK-kinoissa on tavoitteena lisätä ymmärrystä ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista. Tapahtumassa katsotaan yhdessä ensin ajatuksia herättävä elokuva, jonka jälkeen keskustellaan asiantuntevan paneelin kanssa elokuvan teemoista laajemmin. Tänä vuonna tavoitteena on lisätä erityisesti nuorten ymmärrystä ja empatiaa pakolaisuuteen, siirtolaisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyen. Lisäksi haluamme miettiä yhdessä katsojien kanssa keinoja rauhan ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi sekä pitää yllä toivoa siitä, että meillä on mahdollisuus toimia yhdessä paremman maailman eteen. Aihe on aina ajankohtainen, mutta erityisesti nyt, kun Ukrainan sota herättää paljon kysymyksiä siitä, kuinka auttaa hädässä olevia ihmisiä.

Lost and Found vie jättimäiselle pakolaisleirille Bangladeshiin

Huhtikuun tapahtumassa katsotaan yhdessä pakolaisteemaan erinomaisesti sopiva, 22-minuuttinen lyhytdokumentti Lost and Found (National Geographic, 2018). Se kertoo Kamal Husseinista, joka on omistanut elämänsä toisistaan eksyneiden lasten ja vanhempien yhdistämiseksi. Hän toimii maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox’s Bazarissa, missä olevista pakolaisista suurin osa kuuluu Myanmarin väkivaltaisia ja raakoja vainoja paenneeseen rohingya-kansaan. Leirin olosuhteet ovat haastavat jo pelkästään valtavien ihmismäärien vuoksi, mutta myös äärimmäiset sääolosuhteet ja esimerkiksi lukuisat leirillä tapahtuneet tuhoisat tulipalot ovat vaikeuttaneet tilannetta entisestään. Perheitä on näin joutunut eroon toisistaan sekä jo pakomatkalla että leirin kaoottisissa olosuhteissa.

Orlando von Einsiedelin ohjaama lyhytdokumentti seuraa Kamalin tärkeää työtä perheiden eteen ja onnistuu vaikeista olosuhteista huolimatta luomaan myös toivoa kaaoksen keskelle. Elokuvan traileri löytyy esimerkiksi täältä, ja koko 22-minuuttisen dokumentin voi katsoa täältä (englanninkielisellä tekstityksellä). Tapahtumailtana on käytössä suomeksi tekstitetty versio elokuvasta.

Asiantuntijapaneeli tuo laajempaa ymmärrystä

Dokumentin jälkeen kaikki nuorisoseurantalokatsomot liittyvät virtuaalisesti keskustelemaan yhdessä asiantuntijapaneelin kanssa. Paneelissa avataan tilannetta laajemmin ja pohditaan yhdessä keinoja vaikuttaa. Mukaan keskustelemaan ovat alustavasti lupautuneet mukaan Suomen YK-liiton puheenjohtaja Joonas Könttä ja UNHCR:n eli YK:n pakolaisjärjestön Farhasaad Shahid. Lisäksi saamme paneeliin mukaan Ukrainan tilannetta tuntevan asiantuntijan. Keskustelemassa ovat myös Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko sekä Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen. Keskustelun juontaa YK-kinojen koordinaattori Niina Siivikko.

Paneelin ja elokuvan väliin on varattu katsojille aikaa keskustella dokumentista. Keskustelun tueksi annetaan kysymyksiä yhdessä pohdittavaksi (esim. Mikä oli itselle merkittävin/mieleenpainuvin kohta elokuvassa? Mitä maailman pitäisi tehdä pakolaisten auttamiseksi? Miten me voisimme itse vaikuttaa?). Lisäksi katsojat voivat valmistella omia kysymyksiä esitettäväksi asiantuntijapaneelille esimerkiksi siitä, mitä YK tekee pakolaisten auttamiseksi, mitä tavalliset kansalaiset voivat tehdä ja millaisista eri tilanteista pakolaisia saapuu. Ukrainan tilanne herättää varmasti myös keskustelua.

Kuvassa: Perheensä menettänyt, itkevä poika istuu Kamal Husseinin sylissä.
Kuva: Nobel Media

Lisätietoja:
Annina Laaksonen
pääsihteeri
Suomen Nuorisoseurat
puh. 040 726 7450 tai annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi