Nuorisotyön viikko kertoo, miten paljon työ upeiden nuorten kanssa antaa ohjaajille
Tällä viikolla vietettävä nuorisotyön viikko on nostanut esiin erilaisia nuorisotyön muotoja nuorisoseuroissa. Viikon aikana olemme tutustuneet monipuolisesti nuorisotyöhön ja sen tekijöihin eri puolilla Suomea. Tässä artikkelissa kerromme, miten paljon upeat nuoret antavat kuntouttavan työtoiminnan, Luova lava -toiminnan ja Avartti-toiminnan ohjaajille. Alkuviikosta tarkastelimme, mikä on parasta kulttuurisessa nuorisotyössä ja KNoppi-koulutuksessa? Ja keskiviikkona selvitimme, miten Dynamo ja Kameleontti liittyvät nuorisotyöhön?
Emmi Saikkonen, Liisa Hersio ja Tatu Parviainen työskentelevät kuntouttavan työtoiminnan tiimissä Kuopiossa. “Olemme kuntouttavan työtoiminnan ohjaajina. Työporukkaan kuuluvat Emmi vastaavana ohjaajana, Liisa työ- ja yksilövalmentajana ja Tatu työvalmentajana. Kuntouttavassa työskentelemme pääsääntöisesti 22–29-vuotiaiden, työelämän ulkopuolella olevien nuorten aikuisten kanssa, mutta joukkoon mahtuu myös muutamia nuorisoiän ylittäneitäkin”, kolmikko kertoo.
Kuopiossa tehtävä kuntouttava työtoiminta on työelämäpainotteista, jossa toimintaan osallistujat
pääsevät suunnittelemaan työtehtäviään ja hyödyntämään niissä omia, jo olemassa olevia
vahvuuksiaan. Tärkeimmät tavoitteet ovat jokaisen asiakkaan itsevarmuuden, työelämävalmiuksien, osallisuuden sekä ammatillisuuden vahvistaminen. Toiminta tukee vahvasti paluuta työelämään ja avoimille työmarkkinoille.
”Parasta työssä on ollut päästä seuraamaan henkilöiden omien voimavarojen kasvua ja itsevarmuuden vahvistumista sekä onnistumisen kokemuksia. Kaikki onnistumiset lähtevät henkilöistä itsestään. Me toimimme vain mahdollistajina ja suunnan näyttäjinä. Nuorisoseuroissa parasta on myös arvot, jotka luovat loputtoman kirjon mahdollisuuksia erilaiselle toiminnalle.”
Tiimillä on myös toiveita tulevaisuuden varalle: “Määrärahaa toivoo varmasti jokainen alalla
työskentelevä lisää, mutta tämän lisäksi myös ehkä lisää vielä nuorista itsestään lähtevää toimintaa ja uusia innovaatioita sekä niiden mahdollistamista.”
Luova toiminta hyödyttää jokaista
Aleksi Moisio ohjaa nuorten teatteriryhmiä Tampereella Luova lava -toiminnan parissa. ”Kuvassa kanssani esiintyvät 7.–9.-luokkalaisia ”Luovan Läävän”, kuten he kerhoa leikkisästi kutsuvat, jäseniä.”
”Ehdottomasti parasta työssäni on se, ettei koskaan pääse unohtumaan, millaista on olla teini. Kun saan tehdä teatteria joka viikko kaikkien näiden upeiden, motivoituneiden ja osaavien nuorten kanssa, niin oppii paljon itsestään ja tietysti myös heistä, joita ohjaa.”
”Ajattelen, että hyvin harvoilla on mahdollisuus vaikuttaa nuorten elämään edes pienillä tavoilla ja siitä, että minä voin, olen äärettömän kiitollinen. Toivon, että saisin tehdä lisää sitä, mitä teen jo nyt. Valitettavan harvat ymmärtävät sen perusasian, että niin ohjaaja kuin ohjattavakin, tyystin riippumatta siitä, millaisia he ovat, hyötyvät luovasta työstä.”
Avartti auttaa nuoria löytämään oman polkunsa
”Parasta on ollut tutustua nuoriin, kuulla heidän tarinoita sekä nähdä, kuinka he oppivat ja saavat uusia ystäviä”, sanoo Vera Karvonen, joka ohjaa kollegansa Ilona Karppasen kanssa Stadin Nuorisoseurojen Avartti-ryhmää Helsingissä.
”Ryhmään kuuluu tällä hetkellä noin 15 nuorta, joiden kanssa kuukausittain näemme ja teemme mukavia asioita yhdessä. Esimerkiksi tänä vuona olemme käyneet ryhmän kanssa nuorten toiveiden pohjalta keilaamassa, kokkailleet, retkeilleet Evon luonnonsuojelualueella sekä käyneet syömässä. Tulevaisuudelta toivon, että pääsemme kokemaan nuorten kanssa vielä paljon uusia asioita”, Vera jatkaa.
Avartti on kansainvälinen 14–24-vuotiaiden harrastusohjelma, joka innostaa nuoria etsimään omat vahvuutensa ja polkunsa. Osallistujat kehittävät tulevaisuuden taitoja, fyysistä kuntoa, kerryttävät kokemuksia luonnossa ja toimivat vapaaehtoisina yhteisöissään. Avartti-ohjelma auttaa nuoria löytämään oman paikkansa, potentiaalinsa ja päämääränsä.
Nuorisotyön viikkoa koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi @allianssiry. Viikosta voit lukea lisää täältä.