Siepakoilla tanssitaan ja soitetaan tanssimuskarissa

Kirjoitan tätä kirjettä uutta kautta innolla odottaen. Toivon jo kovasti näkeväni kaikki ihmiset, joiden kanssa saan arjessani työskennellä. Olisipa uusiakin on paljon mukana ­– ainakin ilmoittautumisten perusteella on. Innostus ja uuden odottaminen ovat tunteita, joihin yritän itseäni puskea, vaikka korona takaraivossa kolkuttaakin. Korona on tuntunut meillä Siepakoissa harrastajamäärissä ja katkonaisissa kausissa yli 13-vuotiaiden ryhmien kanssa. 

Kesällä kausi loppui Siepakoiden kevätkonserttiin, joka saatiin onnekkaasti tanssia pienelle yleisölle. Kaikki voivat nähdä tuon konsertin 1.9. asti nettilippu.fi kautta. Pidimme kolme lyhyempää konserttia, jotta mahdollisimman moni pääsi yleisöön. Tuo oli juhlava viikonloppu täynnä tohinaa, ja siitä me nautimme aivan täysiä! Lapsiryhmät olivat mukana pienillä kokoonpanoilla, sillä monet olivat jo ehtineet kesälomalle. Nuoret ja aikuiset olivat paikalla melkein kaikki! 

Kansanmusiikkiyhtye Hehku pääsi soittamaan ihka ensimmäistä kertaa yleisön eteen. Hehku perustettiin vuosi sitten, kun huomasin osan tanssijoista olevan tosi innokkaita soittajia. Kyselin Edustuksesta, ketkä osaavat soittaa ja haluaisivat bändiin. Tanssijoiden soittotaito yllätti minut täysin. Soittajia on viisi ja he hallitsevat useampia soittimia, soittimet vaihtuvat ristiin tarvittaessa. Lisäksi pari heistä on alkanut säveltää uutta musiikkia. Luulen, että innostus säveltämiseen on lähtenyt siitä, että tanssijat kuuntelevat paljon kansanmusiikkia vapaa-aikanaankin. 

Hehkun osalta opettajana haasteen tuo esitysten rakentaminen niin, että soittajat saavat tanssia ja soittaa. On mietittävä, ettei musiikki jää liian ohueksi, jos joku instrumentti puuttuu tai onko tanssijoita tarpeeksi, jos kolme on soittamassa samaan aikaan. Livemusiikki on mielestäni niin arvokasta, että tähän asti on selvitty pienillä kompromisseilla. Viimeisimmässä projektissa pyörähti bändissä myös pari tanssijaa, jotka eivät virallisesti ole Hehkun jäseniä. Näin soittajat saivat tanssia enemmän. Lasten kansanmusiikkiyhtye Loistossa kaikilla soittajilla on tanssitausta, ja suurin osa heistä tanssii edelleen. Loisto säestää pienempiä tanssijoita, joten heillä ei mene tanssiminen ja soittaminen päällekkäin. 

Omasta historiastani voin kertoa sen verran, että aloitin tanssimisen 5-vuotiaana ja harmonikan soiton 10-vuotiaana. Minulla tanssi oli aina etusijalla, ja jätin tarkoituksella soittamisen sivurooliin. Lukiosta päästyäni kansantanssiopettajakoulutukseen ei ollut hakua, joten lähdin opiskelemaan Jyväskylään musiikkipedagogiksi varhaisiän musiikinopettajan suuntautumiseen pääinstrumenttinani klassinen laulu. En siis ole koskaan erityisemmin soittanut kansanmusiikkia, vaan olen klassisen musiikin puolelta. En tiedä, olisiko soittaminen ollut tanssin rinnalla mieluisampaa, jos olisin soittanut kansanmusiikkia, sillä kansantanssi oli imaissut minut jo niin vahvasti mukaansa. 

Siepakoilla alkaa nyt syksyllä uutena juttuna tanssimuskarit. Haluamme tarjota alle kouluikäisille tunteja, joista on helppo edetä myös musiikin harrastamiseen. Saimme toimintaan Suomen kulttuurirahaston apurahan. On jännittävää nähdä, millaiseksi harrastajien polku alkaa muotoutua. Voiko musiikki ja tanssi kulkea rinnakkain ja molemmissa kehittyä samalla tavalla, vai täytyykö jossain vaiheessa valita kumpaa haluaa tehdä enemmän?

Muutenkin syksy alkaa tohinalla, sillä heti syyskuussa on sekä Jutajaiset että Tanssimania. Jutajaisissa lähdemme kylille ja kouluille yhdessä Sirkus Taika-ajan kanssa. Tanssimaniaan lähdemme esiintymään Edustuksen kanssa ja siellä onkin tanssijat laulamassa, soittamassa ja tanssimassa itse sävelletyn musiikin tahtiin.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia Turun Kansantanssin Ystävillä on?

Siina Toimela, tanssinopettaja ja musiikkipedagogi Siepakat ry

Siina hymyilee kameralle kansallispuvussa.
Kuva: Miika Hämäläinen

Tämä kirjoitus on osa Kaikuja kansantanssin maailmasta -kirjoitussarjaa, jossa kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa tämän vuoden loppuun. Jos sinua kiinnostaisi osallistua kirjoitussarjaan kirjoittamalla, otathan yhteyttä 044 744 3939 / paula.kettu@nuorisoseurat.fi.