Tanssiterveisiä Lahdesta!

Terveisiä kotitoimistoltani Lahdesta. Täällä jo kevät tekee tuloaan, tiet on sulina ja aurinko paistelee.  Käynnistän tällä kirjoituksellani Kaikuja kansantanssin maailmasta –kiertokirjeen. Tämän kirjoitussarjan myötä kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa tämän vuoden loppuun. Jos sinua kiinnostaisi osallistua tähän kirjoittamalla, otathan yhteyttä viestillä 044 744 3939 / riia.niemela@nuorisoseurat.fi

Nyt on reilu vuosi tehty etätöitä ja koettu monenmoisia muutoksia. Tämä työvuosi on ollut ehkä mieleenpainuvin tähänastisella urallani. Monta tapahtumaa on muokattu virtuaalisiksi ja valitettavasti osa on jouduttu siirtämään tulevaisuuteen. Olen oppinut valtavasti erilaisista virtuaalisista alustoista ja toteutustavoista.  Kansantanssin ammattiopettajien aamukahveilla on käyty syvällisiä keskusteluja monen eri teeman ympärillä ja tanssin virtuaalikoulutuksiakin on päästy kokeilemaan ja kehittämään. Upeaa, että ihmiset eivät ole haasteiden edessä lannistuneet vaan edelleen on halu kokoontua yhteen yhteisten kiinnostuksen kohteiden äärelle ja toistemme seuraan. Valtakunnallisesti olen päässyt kohtaamaan monia toimijoita virtuaalisten välineiden avulla jopa enemmän kuin normaaliajassa. Tulee mieleen, miksi näin ei ole aiemmin toimittu. Toivottavasti muuten tavataan teidän kaikkien kanssa 24.4. kaikille avoimessa Diginä vai tykönä! – Kansantanssin kääntöpiiri webinaarissa!  

Oman ryhmäni Särmän kanssa päästiin syksyllä tanssimaan, mutta jouduttiin joulun alla koronatilanteen vuoksi tauolle, joka on jatkunut. Ollaan tavattu kerran teams:n välityksellä, tehty yhdessä yksi tanssivideo ja viestitelty silloin tällöin whatsapp:n kautta. Toiveissa olisi, että tilanne täällä Päijät-Hämeessä sen verran helpottaisi, että päästäisin vielä kevään aikana yhdessä metsäretkelle. Olen seuraillut myös kuinka Bela Gazdag junior, Marika Pöllänen, Jenni Kuoppala, Outi Kokko ja muut alueella toimivat ohjaajat ovat koronan asettamista haasteista huolimatta pyörittäneet ryhmiä niin Lahden Tanhuujissa, Mateissa ja Maijoissa kuin Hollolan Nuorisoseurassa. Välillä on jouduttu pitämään taukoa tai toteuttamaan toimintaa etäyhteyksin, ja sitten taas sitkeästi jatkettu. Hollolan Nuorisoseura jopa pökäsi syksyllä pystyyn virtuaalisen Hollo ja Martta -festivaalin, joka keräsi huikeat 81000 katselukertaa.  

Olen töiden ohella suorittanut ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Kulttuurihyvinvoinnin koulutusohjelmassa Turun Taideakatemiassa. Opintojen innoittamana tulin perustaneeksi oman blogin Hyvinvointihyppyjä, jossa tarkastelen kulttuurihyvinvointia oman elämän, työn ja harrastusten kautta. Kotona olo on tosiaan antanut aikaa kaikenlaiselle luovalle toiminnalle. Kun ei pääse toisten kanssa tanssimaan, olen etsinyt hyvää oloa muun muassa luonnosta, musiikista, kirjoittamisesta ja maalaamisesta. Olisi mukava kuulla, miten te muut olette kannatelleet hyvinvointianne näinä aikoina.  

Opintoihin liittyen olen nyt huhtikuussa aloittanut virtuaaliset tanssityöpajat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päivätoiminnassa. Ohjaaminen zoomin kautta on kyllä ollut todella jännittävää: kaikista teknisistä kommervenkeistä huolimatta on ihana nähdä ruudun toisella puolella hymyileviä ja tanssivia ihmisiä. Työpajat liittyvät minun ja kollegani Heidi Palmun yhteiseen opinnäytetyöhön, jossa kehitämme kansantanssin saavutettavuutta. 

Heitän kirjoitushaasteen seuraavaksi Riina Hosiolle Helsinkiin! Mitä Riina sinulle ja sinne Helsingin kansantanssielämään kuuluu? 

Ihanaa kevään alkua kaikille! 

Terkuin, Riia