IRTI-teatterilaisten vastaus korona-aikaan – Spoken wordia Discordin kautta

Kuvassa nuorisoa ulkona katsomossa.

Vuoksenniskan Nuorisoseuran IRTI-teatterilaiset ovat valmistaneet spoken word -esityksiä harjoituksissaan, jotka on toteutettu koronan takia netin kautta etänä.”Spoken word on ääneen puhutun sanataiteen ja runouden muoto, joka keskittyy tekstin kuulokuvaan hyödyntäen muun muassa sanaleikkejä, rytmejä, erilaisia riimejä ja äänenpainoja. Usein spoken word -lyriikkaa kirjoitetaan omaan suuhun sopivaksi ja itsensä esitettäväksi. Spoken word saattaa olla rap-lyriikan, proosamonologin ja tarinankerronnan kaltaista ja kuuloista, jota nautitaan lavataiteena tai tallenteena. Esityksessä voi olla musiikkia ja muita performatiivisia elementtejä”, kiteyttää Pietu Wikström, imatralaislähtöinen näyttelijä-kirjoittaja ja entinen irtiläinen. 

Kuinka spoken word on taipunut irtiläisten etäharkkoihin ohjaaja Lauri HaltsonenYstäväni Pietun kautta innostuin runouden ja rapin yhdistämisestä. Harjoituksissa tehtiin luovan kirjoittamisen ja puheilmaisun harjoituksia. Keskityttiin rytmin rikkomiseen, temmon muunteluun ja artikulaatioon. Pääosa on tekstillä, jonka pitää tulla ulos niin, että se luikertelee kuulijan korviin. Lisämausteena ryhmäläiset saivat luoda teksteilleen taustoja. Oikeastaan spoken wordin työstäminen etäharjoituksissa oli toimivampaa kuin lähiharjoituksissa. Työskentely vaatii keskittymisrauhan. Discordin kautta pystyimme esittämään tekstejä livenä tai tallenteena. 

Lauri on ottanut hyvin haltuun erilaiset tavat toimia etäharjoituksissa. Olemme aikaisemmin ideoineet näytelmää googldrivessaDiscordissa katsottiin ryhmäläisten tekemiä striimiesityksiä, jaettiin porukkaa eri huoneisiin improamaan, seurattiin toisten tekstipohjaisia esityksiä, pelattiin erilaisia tekstipohjaisia pelejäSamalla käytettiin driveä tekstien ja äänitteiden tallentamiseen sekä kirjoitusharjoituksiin. Treenikauden loppuun jokainen ryhmäläinen teki omat spoken word esityksensä. Kesäkuussa rajoituksia hellitettiin ja vikat harkat pidettiin livenä, joihin Pietu tuli katsomaan esitykset. 

Harrastajien kokemukset spoken wordista: 
Sandra”Koska spoken word taipuu tosi moneen suuntaan, niin jokainen voi tehä just omanlaista juttua. Meri: ”Spoken word herätteli sisäistä runoilijaa ja muusikkoa.”  

Miisa”Jatkoin teatterin ulkopuolellakin tekemistä, koska se on helppoa ja kätevä tapa ilmaista itseään.” 

Nettipohjaisesta teatterinharrastamisesta: 
Sohvi:  Meidän etätreenit toimi discord-palvelussa yllättävän hyvin. Ainakin kävi selväksi, ettei teatteriharrastus unohdu, oli maailmalla tilanne mikä tahansa!”  

SaimaTottakai välillä oli pieniä teknisiä ongelmia. Oli tosi kiva, ettei koronakevään takii teatteri jääny tauolle.”  

Kaipuu takaisin liveharkkoihin: 
Samu-Veikka: ”Ei liveharkkoja korvaa mikään.  

Tuulia: ”Jäi tietysti kaipaamaan ihmisten konkreettista näkemistä.”  

TomiVaik etäharkat mahollisti tosi paljo erilaista tekemistä, se kans rajotti.   

Emmi”Itsensä toteuttamisen tarve alko olee etätreeneissä suuri, kaipas keholla irrottelua ja sitä fiilistä et pystyy peilaamaan ja saamaan impulsseja muista.” 

Jos kiinnostuit, Pietu kouluttaa spoken wordia Teatterileirillä Mikkelin Paukkulassa 13.-14.3.2021. 

Mukana tämän jutun teossa oli suunnittelija Minna Pasi Saimaan Nuorisoseuroista, Pietu Wikström (artistinimi Kuopus) rap- ja spoken word -lyriikan kirjoittaja ja esittäjä sekä Lauri Haltsonen, Vuoksenniskan Nuorisoseuran teatteriohjaaja ja Suomen Nuorisoseurojen hallituksen jäsen ja lisäksi Sandra, Miisa, Sohvi, Samu-Veikka, Saima, Emmi, Tuulia, Meri, Tomi, Tiina, Arsine, Iina ja Wilma, jotka kaikki ovat teatterin harrastajia IRTI-teatterista Imatralta.