Lapset ja nuoret pääsevät tapahtumatuottajiksi Suomen juhlavuoden kunniaksi

100 tapahtumaa 1000 tarinaa on Suomen Nuorisoseurojen tapa juhlia satavuotiasta Suomea. Lapset ja nuoret pääsevät järjestämään tapahtumia ja kertomaan tarinoita Suomestaan. Tapahtuman sisältö on ryhmän vapaasti valittavissa, se voi olla esimerkiksi tanssi- tai teatteriesitys, flashmob, hengailuilta tai peliturnaus.  Tapahtuman on oltava yleisölle avoin. Toteuttamiseen tarvitaan vähintään neljä alle 29-vuotiasta lasta tai nuorta sekä yksi täysi-ikäinen vastuuhenkilö, joka voi olla esimerkiksi kerho-ohjaaja.

Suomen Nuorisoseurat jakaa 100-500€ arvoisia avustuspaketteja tapahtumia järjestäville ryhmille sekä käytännön vinkkejä. Tapahtuma-avustuksia voi hakea osoitteessa www.1000tarinaa.fi. Vuoden 2017 ensimmäinen avustushakuaika on tammikuu ja sen jälkeen kahden kuukauden välein. Viimeinen hakuaika on marraskuu 2017. Avustuspäätökset tehdään hakemusta seuraavan kalenterikuukauden aikana.

Tapahtumien järjestämisen lisäksi Suomen Nuorisoseurat kerää tarinoita lapsilta ja nuorilta. Tarinoita kerätään tammikuussa avattavaan nettiportaaliin, jonne niitä voi käydä lähettämässä vapaasti. Tarina voi olla perinteinen kerronnallinen teksti, mutta se voi olla myös esimerkiksi piirros, patsas, kollaasi, runo, laulu, haastatteluvideo tai pienoiselokuva. Tarinat muodostavat kokonaiskuvan siitä, miten lapset ja nuoret kokevat Suomen vuonna 2017.

Tapahtuman suunnittelurata

suomi-100-100-tapahtumaa-1000-tarinaa-lasten-flyerErityisesti lapsiryhmiä varten suunniteltu tapahtuman suunnittelurata auttaa lapsia hahmottamaan mistä tapahtuman tuottamisessa on kyse. Radan voi toteuttaa joko yhtenä päivänä tai jakaa useammalle kerhokerralle, jolloin yksittäisiin osa-alueisiin voidaan perehtyä huolellisemmin. Rata toimii siis paitsi ideoinnin tukena, myös työkaluna esimerkiksi tuotantosuunnitelman laatimiseen.

Radan ensimmäisellä pisteellä heitellään ilmaan ideoita. Villeimmätkin unelmat saa päästää valloilleen. Niiden joukosta valitaan yksi tapahtumaidea, jolle keksitään nimi. Se sekä ryhmän jäsenten nimet kirjataan kartongille.

Toisella pisteellä aletaan pureskella edellisellä pisteellä keksittyä ideaa tarkemmin – kuka tekee mitäkin, mistä tapahtumassa on kyse, missä ja milloin se pidettäisiin? Ideaa tarkennetaan kartongille piirtämällä ja kirjoittamalla.

Kolmas piste syventää suunnittelua. Mietitään esimerkiksi tapahtuman kustannuksia ja sitä, kuinka paljon Nuorisoseuroilta haetaan avustusta.

Neljännellä pisteellä lapset pääsevät joko tekemään tapahtumajulisteen tai simuloimaan tapahtuman. Lopuksi kartongille syntynyt tapahtumaidea ripustetaan muiden nähtäville.

Lisää materiaalia tapahtumien ideointia ja suunnittelua varten on saatavilla osoitteessa www.1000tarinaa.fi.